Jaunumi

Lai kopīgi cīnītos pret ēnu ekonomiku un citām negodprātīgām darbībām, kas ietekmē kopējo sabiedrības labklājību, jau otro gadu tiek īstenota valsts pārvaldes sociāli informatīvā kampaņa jeb pretkrāpšanas kustība #Atkrāpies! Kustības ilgtermiņa uzdevums ir panākt iedzīvotāju nulles toleranci pret krāpšanos mūsu valstī. 2018. gadā kustība īpaši uzrunā jauniešus vecumā no 16 līdz 24 gadiem, informējot par pieciem apsvērumiem, kas jāņem vērā, veidojot darba attiecības ar potenciālo darba devēju.

“Krāpšana un negodprātīga rīcība skar katru no mums, pat ja ikdienā to nepamanām vai izliekamies nepamanām. Nodokļu maksāšana un noslēgts darba līgums nereti tieši jauniem cilvēkiem var šķist mazāk svarīgs un formāls. Tomēr, neievērojot šos aspektus, var gadīties, ka par godīgi padarītu darbu nesaņem solīto atlīdzību. #Atkrāpies! ir nozīmīgs solis, kā, apvienojot spēkus, varam parādīt savu attieksmi pret krāpšanu un aicināt to darīt arī savu ģimeni, draugus un kolēģus,” norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece Jana Salmiņa.

Kustības idejas pamatā ir valsts pārvaldes iestāžu, uzņēmēju, sociālo partneru, kā arī ikviena sabiedrības locekļa apvienošanās kopīgai cīņai pret krāpšanu. Kampaņā īpaša uzmanība tiek pievērsta preventīvajiem pasākumiem, tostarp sabiedrības informētības un izpratnes veicināšanai par krāpniecības daudzpusību, šogad īpaši izceļot darba attiecību kultūru. Kampaņas vēstījumi ir apkopoti piecos vienkāršos padomos:

  1. Ja darba devējs Tev piedāvā krāpties, tad viņš bieži krāpjas daudzās jomās.
  2. Nepiekrīti darba samaksu saņemt «aploksnē»!
  3. Pieprasi darba līgumu!
  4. Darba devējam Tevi ir jāapmāca, kā droši veikt darbu! Jautā, ja ko nesaproti!
  5. Pārbaudi, vai darba devējs par Tevi maksā nodokļus!

“Krāpšana darba attiecībās mainās līdzi laikam un apstākļiem. Ja agrāk Valsts darba inspekcija konstatēja darbiniekus bez darba līguma un nereģistrētus Valsts ieņēmumu dienestā, tad tagad arvien biežāk darba devēji nereģistrētu nodarbināšanu slēpj, neuzskaitot visas darbinieku faktiski nostrādātās stundas. Līdz ar to arī darba devēju solījumi darbiniekiem par labu un taisnīgu visa padarītā samaksu ir ļoti trausli un ar augstu risku nepiepildīties. Aicinām jauniešus būt gudrākiem, būt sevi cienošākiem un negodprātīgam darba devējam pateikt “#Atkrāpies!”. Jūs novērtēs un jūs būsiet ieguvēji ilgtermiņā, ja izvēlēsieties strādāt tikai korektās darba attiecībās,” uzsver Valsts darba inspekcijas direktors Renārs Lūsis.

Pērn pirmo reizi Latvijā vairāk nekā 20 valsts pārvaldes institūcijas un sadarbības partneri apvienojās kopīgā pretkrāpšanas iniciatīvā #Atkrāpies! Šogad kampaņas atbalstītāju un sadarbības partneru loks ir paplašinājies, un šobrīd kampaņā iesaistās jau vairāk nekā 60 valsts pārvaldes institūciju, uzņēmumu un nevalstisko organizāciju, kas ir gatavi paust savu attieksmi pret krāpšanu un iesaistīties sabiedrības informēšanā.

“Brīdī, kad darbaspēka trūkumu izjūt arvien vairāk Latvijas uzņēmēju, mēs paši esam atbildīgi par to, kā jaunieši jutīsies savā pirmajā darba vietā, tādēļ pozitīva pieredze, lai viņus noturētu Latvijā, ir ļoti būtiska. Esmu pārliecināts, ka, skaidrojot jaunajiem darbiniekiem ne tikai viņu pienākumus, bet arī tiesības, visi kopumā būsim ieguvēji,” saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, piebilstot, ka Latvijā ir daudz problēmu, kas jārisina saistībā ar ēnu ekonomikas mazināšanu, kur godprātīga attieksme pret darbiniekiem un aplokšņu algu izskaušana ir tikai viens no pamatelementiem. Noteikti jāturpina arī strādāt pie korupcijas un birokrātiskā sloga mazināšanas, tādējādi sakārtojot valsts ekonomiku, lai kopīgi varētu nodrošināt augstas kvalitātes pakalpojumus, kā arī normālas pensiju, aizsardzības, drošības, izglītības un veselības sistēmas.

Kā iesaistīties kustībā

Pretkrāpšanas kustībā aicināti iesaistīties visi Latvijas iedzīvotāji, uzņēmumi un organizācijas – gan ikdienā apņemoties rīkoties godprātīgi, gan nestāvot malā, ja pamanītas krāpnieciskas darbības. Tāpat kustības atbalstītāji aicināti izmantot kampaņas zīmolu ikdienas komunikācijā. Pretkrāpšanas kustības interneta vietnē www.atkrapies.lv iespējams lejupielādēt kampaņas plakātu, vizuālos materiālus mājaslapām un sociālajiem tīkliem, kā arī ir iespēja pieteikties īpašajai uzlīmei, ko izvietot pie uzņēmuma vai organizācijas ieejas durvīm. Savu attieksmi pret negodprātībām paust ir aicināti arī iedzīvotāji, sociālo mediju komunikācijā izmantojot mirkļbirku #Atkrāpies!.

Organizatori uzsver, ka kustības zīmols nekalpos par kvalitātes zīmi, bet demonstrēs organizācijas vai personas noraidošu attieksmi pret krāpšanas darbībām. Darba devējiem tā ir arī iespēja norādīt, ka viņu uzņēmumā valda godprātīga darba vide un darbiniekam nav jāuztraucas, ka viņš tiks apkrāpts.

Jau tagad kustībā ir iesaistījušies vairāki desmiti uzņēmumu, zīmolu un organizāciju, tostarp Bite Latvija, Narvesen, jauniešu organizācija Junior Achievement Latvia, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kā arī citi.

 Par #Atkrāpies!

#Atkrāpies! ir pretkrāpšanas kustība, kurā ir apvienojušās Latvijas valsts pārvaldes iestādes, kas cīnās pret krāpniecību dažādās jomās un izpausmēs, kā arī visi Latvijas iedzīvotāji un organizācijas, kas iestājas pret negodīgām darbībām. Vairāk informācijas un iespēja iesaistīties kustībā www.atkrapies.lv.

#Atkrāpies! ir izveidots, priedēkli ne- vārdā „nekrāpies” aizstājot ar priedēkli at-, kas norāda, ka darbība ir vērsta atpakaļ vai nost. Izsaukuma zīme demonstrē, ka darbības vārds ir pavēles izteiksmē, kas pauž personas stingru nostāju. Jaunvārds „atkrāpies!” ir aicinājums nepakļauties un pretoties krāpšanai. To var izmantot arī uzsaukumos, piemēram, Ja neesi godprātīgs, atkrāpies! Angļu valodā kustības nosaukums skan kā #FraudOff!

Kontakti:

Finanšu ministrija

Valsts Darba inspekcija

Valsts ieņēmumu dienests

Lelde Grīnvalde

Komunikācijas departamenta direktora vietniece

Tālr.: +371 67083938

Lelde.Grinvalde@fm.gov.lv

 

Linda Matisāne

Sadarbības un attīstības nodaļas vadītāja

Tālr.: +371  67021721

Linda.Matisane@vdi.gov.lv

 

 

Evita Teice – Mamaja
Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja
Tālr. +371 67122668
Evita.Teice-Mamaja@vid.gov.lv